...
Ljudska medicina

Zdravilni učinki smrekove smole so znani širom sveta že stoletja

Pripravki iz smrekove smole se uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini (zdravilstvu) za zdravljenje najrazličnejših bolezenskih znamenj, predvsem za celjenje ran, gnojnih razjed, vnetij in drugih poškodb na koži. Poleg omenjenega je bila zelo razširjena uporaba smole za odpravljanje težav z dihali. Eterična olja smreke, ki se nahajajo v smoli, pomagajo razkužiti in očistiti pljuča ter dihalne poti, zato so jih uporabljali pri težavah z astmo, prehladu, kašlju in tuberkulozi (J.A. Duke and K.K. Wain, 1981). Smrekovo mazilo je postalo precej popularno v Slovenji po drugi svetovni vojni, saj so ga na vaseh pogosto uporabljali za nego in regeneracijo poškodb pri živalih in ljudeh.

Tudi ameriški Indijanci so že stoletja uporabljali smrekovo smolo v kombinaciji z drugimi zelišči za zdravljenje ran oziroma vreznin. Prav tako so pogosto uporabljali druge dele smreke, na primer varili so t. i. smrekovo pivo ali pa pripravljali, tudi že pri nas zelo znan, sirup iz smrekovih vršičkov, ki je vseboval veliko vitamina C (C. Erichsen-Brown, 1989).

...
Tradicionalna uporaba

Zapise o uporabi smole dreves najdemo po celem svetu

Največ zapisov o uporabi smrekovega mazila v Evropi najdemo v skandinavskih deželah. Na Finskem je še dandanes zelo popularno domače mazilo za celjenje ran in razjed, narejeno iz smrekove smole in nesoljenega masla (A. Sipponen, et al., 2008). Več si preberite v rubriki Novejša dognanja.

Mazilo pripravljeno iz smrekove smole je bilo zelo dobro poznano tudi v naših krajih. Večinoma so ga naši stari starši pripravljali kar sami in ga uporabljali za zdravljenje ran, vnetij (sklepov) in podobnih bolezenskih znamenj. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje živine, predvsem pri zdravljenju vnetja vimen pri kravah. O širokem spektru zdravilnih učinkov smreke in smrekove smole in tudi ostalih iglavcev je pisal tudi znan slovenski zeliščar pater Simon Ašič (P. Simon Ašič, 1992). V njegovi knjigi lahko preberemo, da pripravki iz smrekove smole poživljajo okorele mišice, povečujejo telesno odpornost in zmogljivost, ter učinkovito pomagajo pri kožnih boleznih, krastah, izpuščajih, tvorih in celjenju ran.