Smrekovo mazilo

Smrekovo mazilo je najbolj razširjena oblika pripravka, ki vsebuje smrekovo smolo. Mazilo se pripravi tako, da se sveže nabrano smolo raztopi v rastlinskem olju. Posodo v kateri imamo mešanico smole in olja zmerno segrevamo in mešamo. Segrejemo nekje do največ 80 °C. Imejte posodo, ki je ne uporabljate več za kuhanje saj bo v njej ostal močan vonj po smoli. V raztopljeno mešanico dodamo nato nekje od 8 - 10 % čebeljega voska, odvisno kako trdo mazilo želimo. Poljubno se lahko dodaja tudi druge dodatke ali aktivne učinkovine, ki bodo delovanje mazila še izboljšali. Najbolj pogosto dodamo še kak rastlinski izvleček ali eterično olje. Celotno segreto zmes je potrebno nato še prefiltrirati, čez gazo ter odstraniti neraztopljeni del smole in lubja. V zadnjem koraku je potrebno zmes vliti v lončke, ter pustiti da se strdi.

Rokovanje z smolo je precej težavno, saj pušča madeže in precej umaže posodo. Vsem ki želijo kvalitetno smrekovo mazilo, le tega lahko dobijo v lekarnah, specializiranih trgovinah ali v izbranih spletnih trgovinah. Bodite pozorni, da izberete kvaliteten izdelek, ki ima izrazit vonj po smrekovi smoli.
Tinktura iz smrekove smole

Tinktura iz smrekove smole se pripravi tako, da se smrekova smola raztopi v čistem alkoholu (96%). Smrekova smola je skoraj v celoti topna v čistem alkoholu. Tinktura se lahko nato uporablja samostojno ali pa se iz nje naredi kakšen drug pripravek. Alkoholna raztopina se dobro meša z ricinusovim oljem. To kombinacijo se lahko uporablja na primer za izdelavo obkladkov. V alkoholu so dobro topna tudi eterična olja ter mentol in kafra. Tako se lahko pripravi različne pripravke za nego in masaže bolečih mišic, sklepov in vezi. Tinkturo smrekove smole lahko mešamo tudi z drugimi tinkturami iz zdravilnih rastlin in jo tako dodatno obogatimo.


V kombinaciji s primernimi emulgatorji se lahko tinkturo smrekove smole uporabi tudi kot sestavino za izdelavo krem. Kreme se od mazila razlikujejo po tem, da vsebujejo tudi delež vode. Krema je emulzija, ki se hitreje vpije v kožo kot mazilo. Nad kremami so praviloma navdušeni mlajši, ki imajo bolj mastno kožo, ki ne potrebuje toliko maščob kot bolj zrela koža.