Nasveti za uporabo smrekovega mazila

Splošna navodila za uporabo pripravkov iz smrekove smole - mazila, kreme ali olja

Najbolj razširjen pripravek iz smrekove smole je smrekovo mazilo. Na trgu so v ponudbi tudi olja, kreme, tinkture in podobno. Vse pripravke se uporablja podobno, zato so tu navedena splošna navodila za uporabo le-teh. Pripravek nanesite v tankem sloju na kožo ter ga rahlo vtrite v kožo. Postopek lahko ponovite večkrat na dan. Po potrebi lahko namazana mesta tudi prekrijete z zračno obvezo ali obližem (gazo). Mazila, olja in kreme lahko uporabimo tudi kot masažno podlago in prizadeta mesta po potrebi masiramo (vnetje mišic, sklepov in revmatična obolenja). Masiramo od spodaj navzgor v zaokroženih gibih. Vse terapije lahko poljubno ponavljamo in si jih prilagodimo svojim potrebam. Vsi spodaj opisani postopki niso nadomestilo za zdravniško zdravljenje resnih težav. V primerih, da je potrebno le-to, obvezno obiščite zdravnika in sledite njegovim navodilom.

Masaže:

mišice, sklepi in vezi

Regeneracija:

rane in opekline

Odprava:

glivična obolenja

Nega:

hemoroidi

Terapija:

dihala in glavobol

Zaščita:

suha in razpokana koža

Uporaba pri bolečih sklepih, mišicah in vezeh

V primeru bolečin v hrbtu, križu, revmatičnih obolenjih, bolečinah s kolenih, komolcih, išias, otrplost in podobno…

Pri tegobah se priporoča predvsem uporabo pripravkov s smrekovo smolo kot masažne podlage. Prizadeta mesta s krožnimi gibi masirajte na želenem predelu. Masirate lahko nežno ali bolj intenzivno, odvisno od predela in želja posameznika. Terapevtska masaža naj traja vsaj 15 minut, večkrat na dan. Če želenega mesta ne dosežete sami, naj vam pri nanosu pripravka ali masaži pomaga nekdo drug. V primeru, da se bolečine pojavljajo v nogah, masirajte tudi v predelu križa, če pa v rokah, masirajte tudi pleča. Postopek ponavljajte vsaj 15 do 20 dni, tudi ko bolečine prenehajo. Pripravke iz smrekove smole se lahko uporabi tudi v obliki obkladkov, tako da se ga nanese na bombažno tkanino ali komercialno oblogo. S tem se doseže, da se pripravek iz smrekove smole dlje časa obdrži na želenem mestu in se ne nanese na obleko. Če se uporablja oblogo, je potrebno preveriti, da se uporabi kakovostna, ki omogoča koži dihanje.

Uporaba pri celjenju ran in proti opeklinam ter vnetjem

Smrekova smola ima klinično dokazane študije, da deluje dobrodejno v primeru celjenja ran ter preprečevanj vnetij…

V primeru nege pri celjenju ran se lahko uporablja različne pripravke iz smrekove smole. Kljub temu, da so v kliničnih študijah pripravke mazali tudi na sveže rane, je to pri domači uporabi močno odsvetovano. Svetuje se, da se z nanosom pripravka v predel rane začne šele 24 do 48 ur (dva dni), oziroma, ko se rana že zapre. Pred nanosom predel nekoliko očistite ter nanesite izbrani pripravek. Predel lahko tudi povijete s primernim kosom tkanine (na primer gazo) ali povojem. Potrebno je biti pazljiv, da prizadeto mesto redno čistite, ker se v nasprotnem primeru lahko pojavi kakšno novo vnetje. Pri opeklinah je potrebno biti pozoren, da se mesto obolenja namaže v tankem sloju, še posebej, ko se koža začne obnavljati.

Uporaba pri pojavu hemoroidov

Hemoroidi so tegoba mnogih posameznikov. Pripravki iz smrekove smole delujejo blagodejno pri odpravi težav…

Za nego hemoroidov se priporoča predvsem uporabo smrekove smole v obliki mazila ali kreme. Najprej zadnjično odprtino dobro operite, najbolje kar z milom in toplo vodo. Nato na čist robček ali brisačo nanesite nekaj mazila ter ga na tanko namažite na predel obolenja. Priporoča se, da se terapevtsko nego ponavlja večkrat. Pomembni dejavniki, ki prispevajo k težavam s hemoroidi, so debelost, nepravilna prehrana, kronično zaprtje ali predolgo sedenje. Vsem posameznikom, ki imajo resne in dolgotrajne težave s hemoroidi ter ne dosežejo želenih učinkov z alternativnimi načini zdravljenja, se priporoča obisk zdravnika in kirurško zdravljenje.

Uporaba pri pojavu glivičnih obolenj

Glivična obolenja so pogost pojav v današnji družbi. Nekatere okužbe so zelo trdovratne in se jih je težko znebiti…

Pripravki iz smrekove smole so zelo učinkoviti pri odpravi glivičnih okužb med prsti na nogah. Pogosto se okužimo na bazenih ali savnah. Uporaba je primerna tudi pri glivičnih obolenjih na nohtih, a je tu učinkovitost odvisna tudi od razširjenosti okužbe. Pripravek iz smrekove smole v tankem sloju namažite na predel, kjer imate glivična obolenja. Postopek ponovite večkrat na dan, več dni zapored. Pri terapevtski negi glivičnih obolenj je zelo pomembno, da predel (stopala), kjer so glivice razširjene, najprej dobro posušite, saj lahko v nasprotnem primeru ustvarite novo gojišče in se tako glivice nemoteno razmnožujejo naprej. Pripravek iz smrekove smole lahko še dodatno nadgradite in močno izboljšate, če mu dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Le-tega vmešajte v svoj pripravek tik pred nanosom.

Uporaba pri negi herpesa in aft

Herpes se izraža v obliki bolečih hrast ali mehurjev po različnih delih telesa, afte se izražajo v obliki belih pekočih pikic, ki se pojavijo v ustni votlini…

Pri negi herpesa in aft v ustih se priporoča uporabo tinkture iz smrekove smole, saj preverjeno pomaga k precej hitrejši regeneraciji in odpravi neprijetnih posledic le-teh. Če tinkture nimate, se lahko uporablja tudi mazilo ali olje. Pripravek nekajkrat na dan nanesite na mesto obolenja. Najbolj učinkovito je, če pripravek nanesete zvečer pred spanjem. To še posebej velja pri aftah, kjer v usta nanesemo pripravek neposredno na afto in pustimo delovati čez noč. V primeru nanosa na herpes lahko pripravek obogatite, da mu dodate eterično olje sivke in melise. Blagodejno deluje, če dodate tudi nekaj poprove mete, saj ima prijeten hladilni učinek na mesto nanosa. Virus herpesa imamo v naših telesih in se razvije le, ko imamo oslabljen imunski sistem. S pripravki iz smrekove smole ne moremo uničiti virusa, ampak lahko le odpravimo neprijetne zunanje simptome.

Uporaba pri okužbah zgornjih dihal

Okužbe zgornjih dihal nas spremljajo predvsem v hladnejših dneh. Najbolj pogoste so prehladi, vnetje sinusov, bronhitis in glavoboli…

Pri okužbah zgornjih dihal se priporoča predvsem uporabo smrekovega mazila in olja. Pripravek si vtiramo v zgornji predel prsi (dekolte), lahko pa ga kanemo nekaj tudi v nosnico. Pripravku iz smrekove smole lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja evkalipta, poprove mete ali timijana. Pri glavobolih si pripravek vtiramo v sence in pustimo delovati nekaj časa. Postopek lahko ponavljamo večkrat na dan. V primeru glavobola je priporočljivo pripravku vmešati le eterično olje poprove mete. Pri okužbah dihal ali vnetju sinusov priporočamo tudi inhalacije iz vroče kopeli. Inhalacijo pripravimo tako, da v večjem loncu zavremo vodo, vanj damo posušene liste žajblja, dve zvrhani čajni žlički smrekovega mazila ali olja ali 20 kapljic tinkture iz smrekove smole, ter 20 kapljic eteričnega olja poprove mete, 20 kapljic evkalipta, 5 kapljic bora in 2 kapljici žajblja. Glavo pokrijemo z večjo brisačo in jo nagnemo nad lonec. Inhaliramo skozi nos in usta od 15 do 20 minut. Terapijo opravimo enkrat na dan, po potrebi več dni zapored.

Uporaba proti nastanku strij ter proti celulitu

Celulit je tegoba mnogih žensk, a ga je možno z različnimi terapijami močno zmanjšati. Proti strijam se borimo tako, da poskrbimo, da je koža dovolj prožna…

Pri strijah in celulitu se priporoča uporabo smrekovega mazila, olja ali kreme. Le-ti dokazano blagodejno delujejo pri odpravljanju teh težav. Učinkovine v mazilu in olju kožo naredijo bolj prožno in mehkejšo ter jo izdatno nahranijo. Smrekova smola pospešuje prekrvavitev ter stimulira limfe, koža se tudi rahlo napne. Z redno nego zaradi vzajemnega delovanja dosežemo zelo dobre rezultate že zelo kmalu. Priporočamo tudi vsem ženskam po porodu, ki želijo čimprej začeti negovati področje s strijami. V primeru nege proti celulitu lahko pripravek iz smrekove smole dodatno obogatimo, če mu dodamo eno kapljico eteričnega olja ciprese in pomaranče.

Uporaba pri negi suhe in razpokane kože

Suha in razpokana koža je pogost pojav predvsem pri starejših ali pri posameznikih, ki so pogosto izpostavljeni močnejšim vremenskim vplivom…

Pri suhi, razpokani in poškodovani koži se priporoča uporabo smrekovega mazila, olja ali kreme. Uporabo tinkture se odsvetuje, saj le-ta lahko še dodatno izsuši kožo. Razpokana koža je pogosto posledica različnih ekstremnih vremenskih vplivov, ki kožo še dodatno obremenijo. Predvsem pri razpokani oz. ranjeni koži je priporočljivo v smrekovo mazilo dodati še izvleček ognjiča ali eterično olje sivke, saj delujeta vzajemno s smrekovo smolo. Smrekovo mazilo ali krema kožo izdatno navlažita, jo naredita bolj prožno ter delujeta obnovitveno. Na koži naredita tanko plast, ki deluje zaščitno in preprečuje izhlapevanje vode. Preprečujeta tudi neprijetno srbenje in luščenje, ki je posledica suhe kože. Uporaba pripravkov iz smrekove smole je primerna tudi za vse starejše, ki imajo suho kožo zaradi naravnih procesov, ali za vse poškodovano povrhnjico zaradi pretirane uporabe gelov za prhanje.